Monday, August 6, 2018


asattumubili asattumusatu


Kutegeka


Nejprve si prosvištíme některá slovíčka:

Asattumumbili – Třicetdva
Asattumusatu - Třicettři
Knsisinkana – Randit
Okutegeka – Organizovat
Kumywegerea - Polibek

   Ráno se na trase apartmán – márnice setkáváme s Joelem. Směje se na nás už z dálky. Kluci, všichni se mě ptali, kam to pořád chodíte, tak jsem jim řekl, že mimo nemocnici pracujete i v márnici. Není nad dobrou reputaci. Od doktora se dozvídáme, že dnes je mrtvo nejenom na našem oblíbeném místě.
   Píšeme interview pro charitní bulletin. Skóre ještě horší než u blogu. Tři věty napíšeme, čtyři smažeme. Charitní projekty se nám líbí čím dál víc. Snažíme se působit vážně a to nám vážně nejde. Začínáme psát fórky, neuvěřitelně se bavíme a pak vše mažeme. Nejsme si jisti, jestli by jim prospěly flatulentní vtipy.
   Ale třeba otázka „jak jste se o nemocnici dozvěděli“ je dobrá. Honzovi o ní po půl roce hledání stáže řekly boromejky v nemocnici Pod Petřínem. Když tam dělal sestřičku. Po dvou měsících od toho, co nás přijali, jsme zjistili, že obě mámy Charitu v Ugandě znaly a nějakou chvíli už tam přispívají. Jen se nám o tom jaksi zapomněly zmínit. Ty vole, to si zase jednou budu myslet, že jsem si něco domluvil sám. Beztak obě obíhají půl roku po Charitě a prosí, ať ty jejich matláky vezmou aspoň na chvíli.
   Král Joel opět na návštěvě svých poddaných. Probíráme s ním přípravu emergency císaře. Domlouváme přednášku a simulaci pro personál na příští týden a pak taky večerní pivo u Jane. V Buikwe se císaři dělají na místní poměry extrémně rychle, ani v Kampale se často tak rychle ženy na sál nedostanou, přesto jsou české limity ještě mnohem dál. Rádi bychom to zkusili trochu zkrátit. Voláme do Česka pro guideliny operační přípravy. Joel tu už chvíli pracuje na stejném cíli, a tak souhlasí. Jen nás neustále upozorňuje na místní povahu a přehnaná očekávání. Víte, Uganďanům při všem plyne čas trochu jinak, tak s tím počítejte. Uvidíme. Nachystáme simulaci přípravy se stopkama. Sranda zaručena.
   Jdeme s Joem na pivo. Potvrdilo se, že většina mladých gynekologů má v sobě kousek Casanovy. Betty okouzlí v první větě. V září bude odcházet na atestační přípravu, pak by se měl vrátit. Ulevilo se nám, mysleli jsme, že jde nadobro. Se ženou teď čekají první dítě, vypráví, jak se poznali. Pracovala v bance a se známými chodila do jeho nemocnice, protože měla pojištění pro sebe i okolí. Oni ne, tak za ně platila. Poté, co se seznámili, začala chodit do nemocnice nabízet bankovní produkty. Well, I was very interested, but not in the insurance products, you know? Nakonec jí navrhl, že si v bance účet otevře, pokud mu dá svoje telefonní číslo. Po cestě domů koukáme na hvězdy. Všichni tři jsme kozorozi, tak doktorovi ukazujeme, kde je jeho souhvězdí. Zase bychom si měli přečíst horoskop, ať víme na co se nachystat. Ale kumywegeru už ne.
   Sobotní pohodové ráno. Umývání nádobí a příprava osvěžující kávy. Pětiminutový zdvořilý rozhovor s Edwinem na zápraží končí větou 'We have an emergency CS, are you going guys?'. Honza ještě něco křičí ze sprchy, to už má ale Ondra nohy na ramenou. Císař proběhl hladce. Poté přichází na řadu hydatizní mola. Česky se jí říká zásněť hroznová a vzniká, když se vajíčko i spermie nechovají geneticky, jak mají. Místo zdravého novorozence pak v děloze rostou jen podpůrné tkáně, které je třeba vyjmout. V průběhu zákroku zjišťujeme, že se s největší pravděpodobností nejedná o molu, ale proti předpokladu i odhadu sonografisty o nádor dělohy. Na řadu zřejmě přijde hysterektomie. Pacientka porodila jenom jedno dítě, od té doby nemůže otěhotnět, kvůli tomu také původně do nemocnice přišla. Odstranění dělohy bude velký problém. Aby toho nebylo málo, manžel ji doma mlátí, nedokáže mu dát další děti...
   Večer jdeme za ředitelem kvůli domlouvání dalších přístrojů na resuscitaci dítěte. Jak svědci Jehovovi. Čau kluci, co potřebujete? Ále, chceme si jen popovídat. A tak si povídáme. Večer Život Briana a Always look on the bright side of life. Housenka v kukle spokojeně spí. Sula bulungi!


Záhada dvouhlavé slepice 


Sambusa - šátečky plněné masem nebo cizrnou 


Prý posíláme málo typických fotek s červenou hlínou a ženami s břemenem na hlavě 


Klasik 


A je to!...


 Pospolu zde žijí v míru tvorové všech barev


Záhadou je, že mu ty pantofle nespadnou 


Placentožrout