Wednesday, July 11, 2018


mwenda kumii


Sindika!


Nejprve si prosvištíme některá slovíčka:

Mwenda – Devět
Kumii – Deset
Egandaalo - Prázdniny
Taata - Táta
Sindika – Tlač
Tosindika - Netlač

Dneska už nic nebude, jdeme k Jane na pivo a slovíčka. Jojo, známe. Tahle kapitola bude o porodech. Ale popořadě.
Je úterý, volí se starosta. Děti mají prázdniny, dospělí až na výjimky nepracují – v nemocnici vše při starém a Henry na růžku smaží placky a vaří fazole. Honza se kroutí v posteli, Ondra hrdinně vyráží do nemocnice sám. Oběhá oddělení s Dr. Helene a naučí se to, co Honza už dávno od Dr. Katanové ví – jak vyšetřovat průchodnost porodních cest postaru bez ultrazvuku. Pak přijde, skácí se na deku a odpočívá. Padavka! Na středu připravujeme přednášku o žloutence B. V knížkách najednou hledáme informace, které jsme dřív přeskakovali. Jednoduchosti, praktické věci, nepatrné klinické příznaky. Přeskakujeme molekuly, laboratoře, nesmysly.
Nikdo nepracuje. Ani bakterie. V nemocnici je klid. Jdeme k Jane. Jasně... Muzungu Bára nás volá na porodnici, přivezli nepostupující porod. Dítě je příliš dlouho v porodních cestách, ale kontrakce jsou slaboučké. Puls plodu 120 – 150 za minutu. Mimčo zatím zvládá. Bez extraktoru nebo kleští to ale půjde ztuha. Matka se snaží, prcek se neposouvá. Na sál přiváží profíka, tahle máma na to jde pošesté (to tu není výjimka, rekord pro nás má dáma rodící pojedenácté, vzpomínáme na Anne-Theresu a její slova o odpovědnosti). Lehne si, vyšetření, sindyca! Sindyca!! Ani nepípne, zná to nejlíp ze všech přítomných. Pamatujete zakázanou reklamu na x-box? Dítě je v pořádku, nešije se. Máma se tři minuty po porodu zvedá a odchází. Čtvrt hodiny se vším všudy. Holka vedle se musí cítit jak maratonec, ke kterému se na dvacátém kilometru připojí Bolt, zaběhne stovku, pronese něco o želvách a odchází z dráhy. Sbíráme spadlé čelisti z podlahy.
U první postele narůstá nervozita. Slabým kontrakcím pomáháme tlakem na dělohu zvěnjšku (u nás se to prý oficálně již nedělá kvůli možnému prasknutí dělohy, tady je to standardní lege artis postup). Nejdřív se snaží místní, pak vyhrnuje rukávy Honza. Všichni obdivně hledí na jeho bílé vyrýsované pracky. Ne nadarmo má přezdívku Wrestling. Předloktím zabere na děložní dno.
Když se dítě přisaje k bradavce, mámě se vyplaví hormony, které stahují dělohu. Do žíly je tu dávají spíš v kritických případech. Honza pobízí Ondru ke stimulaci. Ten se cudně brání, pak se však chopí své profesní odpovědnosti. Oba i s doktorem zabereme a dítě přecejen vyklouzne na svět.
V porodech nemocnice odvádí skvělou práci. Tady na vesnici se rodilo hlavně doma (nebo třeba na banánovém poli) a znalosti porodních bab končí tam, kde přichází komplikace. Pět a víc dětí je spíš pravidlem. Charita učí lidi chodit do nemocnice. Nejenže se tak snižuje počet úmrtí a postižení při porodu, Dr. Joel navíc na mámy vždycky najde čas, aby jim vysvětlil od A do Z vše o porodu, kojení a péči o dítě. Znalosti matek jsou minimální a on má na vysvětlování talent (z naší zkušenosti).
Na sále je rušno, přichází další máma. Rodit začala před dvěma dny doma s porodní bábou. Porod opět nepostupuje, teď už je to na císaře. Joel volá. Nechám tě zašít podkoží a kůži. Vše jde haldce, po porodu prcka si doktor mění s Ondrou místo. Takže porodit placentu, zašít celé od dělohy po kůži, sedm vrstev. Nejtrpělivější člověk na světě, ten Joel. Ondra šije dlouho, pečlivě jako kdyby byla děloha jeho vlastní. Honza dodává, že ho budou milovat matky a nenávidět nadřízení, ale jelikož je na holky, vybral si dobře.
Venku se paří. Zvolený starosta je soused nemocnice a okolní domy ho vítají s ratolestmi jako Ježíše v Jeruzalémě. This is Ugandaaaa, smějou se chlapi, když se k nim přidáme v „tanci“. Is this, what you dance in Europe? Hele, modugavu, zkus si roztancovat prkno, který stálo celej den na sále, ju?
K Jane dorazíme za tmy. Dcera Betty nám ukazuje za barákem nějaký kostival. This is tobacco. What?! Dnešní lekce je obráceně, my učíme češtinu. Co chceš vědět za slovíčka? Mám hlad, nůž, mrtvola, manžel, nevěsta, svatba... Ondra se orosí víc než lahev. Hele, ona tě buď sní nebo ožení, každopádně jsi v průseru, kámo.
Ve středu nic neděláme, bojíme se snězení nebo svatby a nevylézáme.



Puls rate assessment
 - vážně nic neslyšim

Ruce

 Doktor, učitel, srandista Dr. Joel

A občas i táta...

Česky snadno a levně 
(2 piva na hodinu)


Tabáček speciálně pro Ádu ;-)