Friday, July 20, 2018


Kuminemusanvu, kuminemonana


James ne Joseph, mikwano gjange


Nejprve si prosvištíme některá slovíčka:

Kuminemusanvu – Sedmnáct
Kuminemonana - Osmnáct
Gjange - Můj/Moji
Okugula – Koupit
Ekisa – Kontrakce
Mikwano – Přátelé

Do pokoje nám přibyla ještěrka, gekon a hemoroid. Ještěrka dělá starosti. Pokaždé, když zmizíme, rozhází všechny věci a zašpiní nádobí. Jinak si nedovedeme vysvětlit, odkud se tu ten svinčík pořád bere. Až bude Bára zase chovat krysu, chceme si ji půjčit a přidělat ji na tlapičky smetáčky, aby to tu trochu vypadalo. Gekon je v pohodě. Hemoroid taky dělá potíže, ale věci nechává na místě.
Středeční přednáška na téma spoření na důchod. Žádná složitá čísla, žádné zákony. Manažerka učí myslet na zítra, dělat krátké a dlouhé plány. Investovat do dětí, nekoukat zbytečně na fotbal, mít v životě řád, pravidelně vstávat, zdravíme rodiče. Kamarádka, co Ugandu zná, nám před odletem říkala – dej jim milion, a když ho budou mít kde utratit, zítra jsou na mizině. Finanční gramotnost je tu obrovský vklad do života. I přesto, že do důchodu se tu chodí v pětašedesáti a očekávaná délka života je 57 let.
V nemocnici se stala chyba a někdo to odnesl na zdraví. Děje se to všude a nebylo by fér tvrdit, že tohle je výjimka. Ptáme se Joela, jestli by třeba nepomohlo, kdybychom si management dané situace nastudovali a zkusili s personálem probrat, jak se postupuje u nás. Kupodivu ochotně souhlasí a děkuje. Docela koukáme. Ráno další den ho pak vidíme, jak tepe sestry za nepořádnost a liknavost. Poprvé ho vidíme zvýšit hlas. Za chvíli přichází i Helene. Nenechají to usnout a záleží jim na zlepšení. Vzhledem k místní povaze klobouk dolů.
Ředitel nemocnice se jmenuje James. První místní ve funkci. Potkáváme ho u oběda. Zajímá se o náš pobyt i pohodlí. Zve nás na výlet do Mukona, které je vzdálené asi 35 km daleko od nemocnice. Potřebuje opravit auto a sehnat nějaké věci pro nemocnici. Řídí Joseph, jiný než první den. Tátu má u policie a jeho kámoš provozuje v Buikwe diskotéku. We are soooo pleased to meeting you. Zjišťujeme, jak vypadá ředitelova práce. Denně často do osmi, rodina ve vedlejší vesnici, děti na internátě vídá jednou za měsíc. Hlídá nejen běh nemocnice, ale i peníze, a protože to zřejmě dělá dobře, čas od času mu někdo ve vesnici hrozí smrtí. Asi místní folklór. James nás uklidňuje, že lidi z nemocnice jsou dobří a že se jich bát nemusíme. Dalo to prý práci tenhle tým postavit. Co jsme pochopili je James pro Charitu velkou ugandskou vzácností.
Mukono je neskutečné mraveniště. Jako správná vesnice má svých 500 000 obyvatel na ploše tří rugbyových hřišť. Na benzíně jde auto do opravy. Zapovídáme se s chlápkem, co sedí vedle. Jmenuje se Steven, napůl Keňan, studoval v Boltonu a celý život vyhazuje věci do povětří. Jeho firma dělá s výbušninami a staví doly nebo koridory dopravních staveb. Zakecá se s Jamesem, který je zase od Konga a zdá se být poněkud výbušnější než Steven. Diskuse je ale neuvěřitelně kultivovaná i při odlišných názorech. Hudba pro české uši. Proberou toho hodně – výchovu dětí, pohřbívání, buráky, Anglii, Boha.
Jdeme si během čekání zabafat. James nás upozorní, že se to na veřejnosti nesmí a že za to hrozí vězení. Tady je s tím vůbec potíž. Z první krásné lokality uprostřed polí za nemocnicí jsme odešli poté, co nás místní upozornil na to, že termitiště, na kterých sedíme, jsou hroby chudých vězňů od sousedů. Stáhli jsme se do zálohy. Za malý domeček v odlehlém koutě areálu. Ptáme se Jamese, co v něm je. Prý márnice. Kouření nás jednou přivede do hrobu. Výlet zakončujeme Pilsnerem. Ředitel Colou, řidič kdovíčím.
Ve čtvrtek jsme vyřízení a zalézáme do díry. Resp. na sál kde se celý den dějí gynekologické operace. Honza usíná, Ondry se ptají, jestli mu přidal něco do jídla. Ondra se dušuje, že ne. Zřejmě ho daná oblast jen nebaví. Po obědě usíná na pokoji Ondra. Joel jde okolo a směje se. V sesterském hoodu, kde bydlíme, je poprvé. Král na obhlídce poddaných. Až na to, že jedné ze svých poddaných přišel spravit šňůru na prádlo. Ondra rozespale založí ruce v bok a dobře míněnou radou pomáhá Joelovi balancujícímu v koruně stromu. Plácáme si na dobře odvedenou práci. Jsme velmi pro teamwork.

Ochranka před spořitelnou
James a Steven, Kongo a Kenya, dynamit a semtex
Řeznictví u Kocoura

 Eco, Bio, Green, Dia

 Autoškola Zastavil&Domlátil

 Zátiší s černochy a tuřínem

TV do každé domácnosti

 Rozhlídni se, než přejdeš ulici. Pravá, levá, pravá

 Joel a Ondřej - Teamwork