Wednesday, July 18, 2018


kuminemukaga


Kulambula ne mulambo


Nejprve si prosvištíme některá slovíčka:

Kuminemukaga – Šestnáct
Kulambula – Výlet
Enfuufu – Prach
Omukono – Ruka
Omugulu – Noha
Mulambo/Mufu – Mrtvola


    Makáme za Betty. Máme před sebou dopoledne v krejčovské dívčí škole. Sraz v 7:50, jako vždycky jdeme o pět minut později. V 8:10 vyleze rozespalá dcera hostinské, že se jen doupraví. V 8:30 vyrážíme. V Africe jako doma. Am I late? It depends on what time the school starts. At 8, so thats OK. V 9:20 dorazíme do školy, Betty je tu první, jak nám hrdě hlásí. Místnost je plná šicích strojů Singer jako z druhé světové. Sedáme do lavic a Betty přednáší. V deset přichází další spolužačky a nakonec i učitelka. Za celou dobu řekne zhruba dvě slova, vyučuje spíše Betty. Zkoušíme vyrábět rukáv svetru na tkalcovském stavu. Sice nám z toho vyšel obal na fajfku, ale omylem a je fakt hezkej. 
   Spolužačka v lavici před námi vypadá jak opálená Zubejda. Snaží se nám prodat šaty pro dvanáctileté dívky s tím, že je můžem dát svým slečnám. Tak nevíme, jak tady vypadá randění. V celé škole je jen jeden kluk a ředitel. Rádi proto přijímáme pozvání do ředitelny (poprvé v životě) a utíkáme z dosahu všeobecného štěbetání. Školu navštěvuje kolem sedmdesáti dětí. Vyučují tu švadleny, holiče, automobilové mechaniky a stavaře. Chodit do školy je prestiž. Ročně rodiče platí za vzdělaní dětí 750 tisíc šilinků (4500 Kč), platba se bere za základ společenského statusu. Studenti sem chodí rádi. Vzpomínáme na otrávené školačky po požáru internátu, u nás by se spíše radovaly.
    K obědu objevíme bombu. Čerstvě vymačkaná maracuja (passion fruit) podávaná v igelitových sáčcích. K sáčku obdržíte brčko. Co se týče libida nevíme, ale propichování sáčku brčkem a sání domácího mulťáku z postupně kolabujícího sáčku je skutečná passion. Zdravíme Hipstery.
    Honzovi rodiče slaví výročí svatby. 30 let. Další slivovicí připijíme na ně! Ondra říká, že pro něj za tu dobu spoustu udělali, Honza mu musí dát za pravdu. I díky nim jsme tady, takže fakt díky staroušci!
    Na malé scéně (sál = operating theatre) se drénuje hrudník. První 4 litry žlutavé tekutiny naplní odsávací nádoby, Joel improvizuje a vyrábí další z obalu od dezinfekce. Tubera nebo meta nádoru. Nic hezkého, ale dnes to není poslední. Na velké scéně Ondra s Joelem a Helen vyřezávají útvar z břišních svalů. Vypadá to jako zhoubný sarkom, ty jsou vzácné, a tak doufáme, že se pleteme. Není ale jisté, že se to někdy dozvíme. Patologie tu stojí 60 tisíc UGS a pacient ji platí sám jako většinu péče.
    Na řadě je kýla. Operační banalita. Ke stolu se přišourá mladý muž. První za celou dobu. Císaře jsme zatím dělali vždy ženám. Už podle chůze nám dochází, že s banalitou jsme se opět sekli. Střeva sestupují až do šourku, ten velikost uzrálého ananasu. Ještě zajímavější je, že takhle chodí 20 let. Přišel, až když se střevo zaškrtilo. Pokaždé když potřeboval nářadí používat, prostě si střeva na chvilku zastrkal do břicha. Zdařilá operace. Další den ho nacházíme na chodbě simulovat pooperační slabost. Mašíruje a směje se na nás.
    Po setmění nemáme chodit ven z nemocnice. V okolí žije nechvalně proslulý kmen zvaný Nightdancers. Kolují o nich různé legendy podporované místními masmédii (ženami a televizí). Společné mají to, že příslušníci kmene jsou primitivové bez oblečení, kteří čas od času sní člověka. Naposledy v listopadu policie objevila v několika chatrčích kousky turisty na česneku. Tady omukono tu omugulu. V dáli slyšíme hudbu. Táhne nás jako světlo můru. Začíná to s námi šít. Vyrážíme do tmy a doufáme že běloch tu neplatí za pochoutku a že dnes všichni večeřeli. Přemýšlíme, jestli pro jistotu preventivně nesníst jednoho černocha a nezvednout si tak reputaci. Večer ukáže, že jsme to fakt podělali. Přicházíme k typické africké diskotéce. Vyhazovač nás zve dovnitř. Oba šaháme po peněžence. Při všech úvahách o lidojedech jsme zapomněli na prachy. Tak nic. Půjdeme až za týden. Můry se smutně třepetají nocí zpět. Osiibyeotya.


 Nakonec jsme to stihli včas

 
ugandská škola - ráj hipsterů

  
Betty vyučuje 

 
 Tkalcovský stav

 
 Zubejda

 Ondrova crew

 Stavařina

 Passion fruit